Mitt träningsår 2013

Snart är 2013 slut och jag är så förväntansfull över det nya året och jag tycker jag har mycket roligt att se fram emot och lopp att genomföra. Tänkte skriva lite om hur mitt år sett ut ur träningssynpunkt, månad för månad.
 
JANUARI:

Var i full gång med skidträningen inför det första loppet i min Tjejklassiker, Kortvasan. Köpte ny skidutrustning och körde mitt livs första långpass på skidor (20km). Körde på med styrka mellan skidpassen och trots att förkylningar hindrade mej titt som tätt höll jag modet uppe och kämpade på.
 
FEBRUARI:

Jag fortsätter min träning inför loppet och har mitt genrep (30km) på katastrofvallade skidor men känner mej lugn när jag vet att jag faktiskt KAN åka 30km på skidor :-)
Jag minns min första Kortvasa jättebra och det var så fantastiskt roligt! Vi fick verkligen kanon väder och ja, tårarna var nära när jag korsade mållinjen. Jag trodde inte att jag skulle ta mej i mål under 3 timmar även om jag drömde om det, det visade sig att klockan skulle stanna på 2:44 helt underbar upplevelse!
 
MARS:
 
Jag tar mitt första riktiga löppass på 1,5år. 5min gång, 15min löpning och 5min gång.
 
APRIL:

Drar igång min cykelträning inför Tjejvättern och måste samtidigt både springa (Vårruset) och simma så smått (Vansbro Tjejsim). Tar mej till badhuset och kör första simpasset och bestämmer mej för att simma minst 1000m i veckan. Åker på min första bihåleinflammation och det sätter lite käppar i hjulet (hihi) för cyklingen men annars trampar jag på :-)
 
MAJ:

Genomför mitt livs första backintervallpass och upptäckte en ny värld på nåt sätt. Jag cyklar mycket och längre pass, har ett grymt träningsflow och vill knappt ta en dags vila i veckan. Får mitt första cykelrelterade problem och det är med smärta i smalbenen, förmodligen överansträngning. Springer Vårruset trots förkylning och är inte så nöjd med tiden (27min), har också mitt genrep (80km) på cykel och känner mej lite orolig inför loppet trots mina 42 träningsmil.
 
 
 
JUNI:
 
Det blir dags för lopp två i min Tjejklassiker, Tjejvättern. Jag är riktigt nervös då jag inte är en så god cyklare men ser fram emot loppet. Även denna gång visar det sig att vi har vädergudarna på vår sida, kanonväder med sol hela dagen och varmt! Cykelloppet visade sig vara mycket roligare än jag trott och jag blev jätteglad över en tid under 5 timmar, gick i mål på 4:31. Med en ny erfarenhet rikare lämnar jag cyklingen bakom mej, drar igång löpträningen på allvar med löpcoach Ida (allakantrana.se) och simmar några gånger till innan det är dags för vansbro tjejsim.
 
JULI:
 
Simnigen skrämmer mej ordentligt och jag är uppriktigt osäker hur vida jag ska klara det. Testar våtdräkten några gånger utomhus men det känns inget vidare.
Jag springer mycket i Juli men efter ett tag får jag problem med smalbenen och löpvilar i nästan en vecka, besvären försvinner som tur är och jag kan fortsätta min träning med coachen.
Vansbro tjejsim går av stapel och mina farhågor var befogade. Det blev mitt tuffaste lopp då jag drabbades av svår kramp och fick simma flera hundra meter med fruktansvärd smärta innan jag äntligen simmar i mål på tiden 29:20, på ben som inte bär men ett hjärta som svämmar över av känslor. Jag bevisade för mej själv att med en stor portion vilja och ett pannben av stål går det att bestiga berg. Jag har inte simmat sen dess.....och smärtan efter krampen hade jag i över en vecka, sjukt!
 
AUGUSTI:
 
Jag testar kompressionsstrumpor och köper en löparklocka med gps och pulsband. Jag springer en mil för första gången på väldigt länge och det gick över förväntan. Sen jag började med coachen har intervaller fått en helt ny innebörd och jag avskydde dom verkligen men körde på för jag visste att det skulle göra mej snabbare. Tjejmilen närmare sig och jag var grymt peppad!!
 
 
 
SEPTEMBER:
 
Får mej en riktig kalldusch när jag upptäcker att Tjejmilen INTE är en del i en tjejklassiker som jag trott hela tiden, och anmäler mej till Lidingö tjejlopp för att kunna avsluta min tjejklassiker. Blev lite besviken att inte få springa final på gärdet då jag kände fin form i kroppen men bestämmer mej för att delta ändå och satsar på att nå mitt mål att komma in under 55min. Coachen vägleder mej hur jag ska lägga upp loppet för att lyckas och vilken hastighet jag ska hålla. Det går vägen och jag snubblade in i mål helt slut på 53:27 så glad, så glad! Blev jätte förkyld efter loppet och springer nästan inget mer i September utan vilar mej i form fram till Lidingö.
Lidingö Tjejlopp går helt okej utan träning i 3 veckor även om jag känner att andningen inte är med. Roligt lopp med mycket backar, både upp och ner. Hade ett grymt upplopp och sprang vrålande i mål på 58:13 och kände mej som en segrare.
 
OKTOBER:
 
Jag fortsätter min löpträning och deltar på en löparhelg i Högbo där jag fick personlig träning och lär mej många bra saker. Där någonstans bestämde jag mej för att springa en halvmara 2014.
 
NOVEMBER:
 
Springer allt längre pass och får till en riktigt fin runda på 15km som kändes så lätta, underbar känsla! Sen händer det som inte får hända, Micke bryter foten i en enduroolycka och det påverkar oss alla i familjen hårt.
 
DECEMBER:
 
Är en månad jag helst vill glömma med tuff familjesituation, sjukdommar, stress och nästan ingen träning alls.
Tack och lov fick jag avsluta det här året på det sätt jag älskar mest, med en löptur. Det blev 25min löpning och uppskattningsvis 4km idag, känslan var obeskrivlig! Så skönt att vara igång igen. Nu är det 4 månader tills jag står på startlinjen i Gävle och ska springa 21km, gott om tid :-)
 
Tack till alla er om kikat in här och följt mej i med- och motgång, peppat och hejat på, tycker så mycket om er!! Gott slut på ett bra år och önskar er ett fantastiskt 2014!!
 
 
 
 

Mellandagsrea

Jag är inte nåt större fan av att trängas bland folk på rean och försöka hitta nåt i röran men när webshopparna har rea är det roligare. Ingen trängsel och man kan i lugn och ro kika på sina favoritplagg.
Det här året har jag inte köpt så mycket men när Röhnisch har 50% på massor av träningskläder kunde jag inte låta bli att klicka hem ett par till shape tights. Är helt såld på dem, grymt sköna att springa i och ett par svarta tights kan man väl inte få för många av? :-)
Det finns fortfarande kvar många storlekar i massor plagg så passa på!
 
 
Shape tights för 350:- är ett fynd!
 

Offentliggöra sina mål

Snart är 2013 slut och nästan varje år känns det lika när nyårsafton närmar sig. En smula vemod över att lämna ett år fyllt av kärlek, glädje och en massa fina minnen även om det har varit tufft mellan varven och botten har varit nära ibland. Sen är det också en befriande känsla att lämna det bakom sig på nåt vis och blicka framåt och fokusera på det som komma skall, alla oskrivna blad att fylla.
2013 har helt klart varit mitt livs träningsår, fantastiskt på många sätt! Tyvärr får jag avsluta det här träningsåret med en urusel sista månad med nära på noll träningstimmar. Det i sig gör ju att jag är väldigt träningssugen och vill inget hellre än att ge mej ut och springa, känna hur musklerna bränner och kroppen som underkastar sig viljan och huvudet.
Jag behöver ha mål, jag måste veta varför jag håller på. För mej funkar det inte att bara vilja vara lite hälsosam. Det finurliga med att ha tydliga mål med träningen är att man kan plocka fram det när det blir motigt, för det blir det. Det kommer svackor och då behöver jag bara ställa mej frågan varför? Varför gör jag det här? Varför springer jag i mörker i spöregn? Svaret på frågan måste vara så självklar att jag blir helt övertygad. Jag går ständigt och har olika mål i huvudet, små mål och stora mål som ingen annan känner till. Det är nåt väldigt läskigt med att offentliggöra sina mål tycker jag, då blir det allmänt känt och pressen att lyckas stiger drastiskt men samtidigt kan det vara det lilla extra som gör att man når sitt mål.
Sen kan man inte alltid lyckas heller, ibland går det inte vägen och det dör ingen av. Det krävs mod för att sätta upp höga mål och ju högre mål, desto högre risk att misslyckas förstås men också större seger när man nått sitt/sina mål.
 
Mina mål för 2014 är: Springa min första halvmara 21km i Maj (gärna under 2 timmar men siktar på att bara genomföra), Vårruset 5km under 25min i Maj, Tjejmilen 10km under 50min i Sept och kanske kanske om jag vågar och med en bra löpsäsong i bagaget Lidingöloppet 30km i Sept.
 
Det är dom lopp jag planerat att springa men dyker det upp nåt mer roligt så kanske jag hoppar på.
 
 
Lidingö Tjejlopp 2013
 
 
Tjejvättern 2013
 
 
Tjejmilen 2013