Bilder från vattenträning

Nu har jag lagt in lite bilder från min och Atlas vattenträning i tisdags. Tyvärr blev det inga bilder på bogsering av båt, men när han hämtar husse med livboj =)

Var även ut och tränade en sväng i fredags och det gick okej. Tränger fortfarande när vi simmar, men jag försöker ta ut mina simtag ordentligt och "knockar" honom ibland för att han ska begripa att om man inte håller ett litet avstånd så kan man få en armbåge i nyllet :) När han drar in mej är det felfritt. Sök apportering med flytväst går inte bra, han vill bara springa och busa med den ist för att komma med den....gärna döda den först också :( Den är för rolig helt enkelt, men jag ska köra korta apporteringar med den och se till att belöningen är roligare än att busa med flytvästen men det blir inte lätt :/ Repet är fortfarande kul men när han skulle hämta husse med bojen så hade han så bråtton ut till honom att han släppte repet, märkte väl att det gick fortare att inte ha boj med sig :) Hur som helst så fick jag honom sen att hämta husse med bojen iaf, men han trasslade in sig totalt och hade riktigt jobbigt på vägen in. Han var så trött stackarn, men vem har sagt att vattenarbete inte är jobbigt?? =)

image3

Atlas står beredd på stranden

image4

Full fart ut med bojen

image5image6

Snart framme

image7image8

Är du med?
image9

Här har jag lite simträning med Johannas Hovawart Salsa, hon var såå duktig =)

Tack Johanna för att du tog bilder på oss när vi tränade!

Träning med båt och livboj

Nu har vi tränat med båten. Husse släpade ner den dit där jag brukar träna och Johanna kom och hjälpte till. Atlas ville följa med Husse och Johanna när de åkte ut med båten så jag fick "nejja" honom och det gjorde att han blev lite tveksam när han väl skulle ut och dra in den. Efter nåt DK simmade han iaf ut till båten och drog in den utan problem, kom även med repet :)
Fördelen med Atlas är att han älskar repet, det bara lyser i ögonen när man tar fram det. Därför tänkte jag att jag skulle prova med livbojen. Han drog den stolt med högt buret huvud på stranden och ville knappt släppa. Husse fick vara figurant och när jag gav Atlas repet och skickade honom ut i vattnet racade han i väg utan tvekan. När han simmat halvägs ut till husse började han krångla och vände sig om, men efter att husse lockade på honom så simmade han ut och husse åkte livboj tillbaka. Vi provade sen en gång till och då gjorde Atlas en klockren räddning med bojen, jättekul med tanke på att det var första gången han provade det.
Sökapporteringen gick också bra. De slängde i ett för Atlas okänt föremål (en paddel vi inte tränat med) och även där efter några DK:n så simmade han ut ooch tog den. Han trodde när jag gav kommamdot att han skulle till båten och var väldigt intresserad av vad dom gjorde i den. Men andra gången när vi testade igen, så gick det jättebra. Då gick han ut direkt och hämtade den. Provade även med flytväst och den hämtade han på en gång, dock är den lite för rolig och Atlas vill gärna busa med den ist för att lämna när han kommer upp....
Simma med förare går hyffsat bra och vi tränar sparsamt på det. Enkel apporteringen funkar sådär, ibland fuskar han och vill ruska innan han lämnar, bara att jobba vidare på det.

Jag är nöjd med träningen och tack Johanna för att du hjälpte till att vara figurant!!!

Vattenträning och glädjetjut

Idag har jag och Atlas tränat, med största fokus på apporteringen. Vi har även tränat på att simma bredvid varann och göra höger och vänstersvängar. Funkade riktigt bra idag, tränger lite grann, men vänder sig inte emot mej eller klättrar, det blir bättre och bättre för varje gång. Jag provade idag Cristels tips om att lägga handen om Atlas hals när han försöker ruska sig när han kommer upp ur vattnet och det funkade väldigt bra. Jag går ut i vattnet och möter Atlas när han kommer upp ur vattnet med apporten för att kunna korrigera ett rusk, sen backar jag upp på stranden och när jag kommit upp en bit så ber jag honom släppa i min hand på kommando och sedan säger jag "ruska" direkt. Efter att jag kört så ett par gånger så fattade han vinken. Han smög upp ur vattnet och följde försiktigt med upp på land och lämnade och ruskade sig sen =)
Jag provade en tävlingsmässig  "enkel apportering", då jag stod helt stilla i utgångsposition. Atlas kom till mej utan att ruska, lämnar i min hand och ruskar sen på kommando. Då blev det cirkus, jag blev så jäkla glad att hela mitt register kom fram ;) Atlas tyckte nog att inte matte var riktigt klok, men väldigt rolig =) Sen tränade jag inte apporteringen nå mer eftersom jag vill avsluta på ett mycket possitivt sätt och inte tråka ut momenten för mycket. Jag hade även med mej ett rep denna gång och det tyckte Atlas var super skoj. Eftersom jag sällan har möjlighet att träna med båt så tänkte jag iaf att han skulle få apportera repet till mej, eftersom han på tävling ska lämna det till mej. Jag tänkte inte på att inte repet flöt, men Atlas var så ivrig på repet att han dök efter det och kom med det =) Sen fick han simma ut bredvid mej med repet i munnen och sen dra mej in när jag tog tag i repet, funkade jättebra!!!
Det känns så skönt när man ibland får en perfekt dag då allt klaffar, man blir nästan förvånad över hur mycket han kan och man blir mäkta stolt. Trots det är  jag inte naiv nog att tro att det går lika bra nästa gång, känner jag min hund rätt så kan det lika gärna vara så att inget funkar i morron när jag ska ut igen ;) Kanske är det lite av tjusningen...?

Nånting man saknar är träningskompisar, man har så stor nytta av andras tips och ideér för att inte tala om att få hjälp av nån som "figgar". Har nu iaf fått en mailadress till hon som är vattenansvarig i Leonbergerklubben. Hon bor i Avesta (ca5-6 mil härifrån) och jag ska höra med henne vart de brukar träna, så kanske man kan hänga med på ett hörn.

Trevlig helg!