Utställning i Västerås, vattenträning & flytt

Hej! Det tar ett tag mellan uppdateringarna, men man har ju en del annat att stå i. Har iaf ställt Atlas i Västerås 22 juli, han fick en 3:a :( Börjar kännas ganska lönlöst just nu och det kan bli så att jag skiter i Högbo nu, känns lite omotiverat... Så här löd kritiken:

3 år gammal hanhund av bra stl & könsprägel. Borde ha renare färg. Kraftigt välskuret huvud med mkt bra ögonfärg. Slitna små tänder i underkäke. Lagom hals, bra benstomme, ngt fransyska framben. Bra kropp, lagom överlinje. Tyvärr ett mkt svagt bakställ, allför bundna rörelser. Samt en för högt buren svans. Prima temp. Bakbensrörelserna påverkar priset.

Domare: Elina Haapäniemi

Ja, vad säger man om det? Här har man nu man fått fler 3:or på olika saker. Om det endå hade varit på samma grej. Men de som påpekar andra saker än bakbenen tycker knappt han är hastrång, och för en del får han en 3:a för att han är just det?!!!? Man blir ju inte klok på detta.... Jag lägger nog ner snart och siktar på andra saker ist, kommer iaf inte att ställa mer inomhus, då både Atlas och jag tycker att det är lite jobbigt.

Vi har tränat en del vattenarbete i dalälven, finns ett ställe där det är ganska tvärdjupt och sandstrand. Har tränat mest på att vi ska kunna simma tillsammans och det är lättare sagt än gjort. Atlas är en snabb simmare  och där får man ligga i för att hänga på (vilket går så där bra med våtdräkt och flytväst ;) Om Atlas kommer lite före mej så börjar han tränga och då blir det lite struligt. Känns ändå som om han börjar fatta vinken nu. Träna på att hämta figg behöver jag inte alls, det gör han super! Det stora problemet är apporteringen. Går bra så länge jag bara kastar den i vattenbrynet och han slipper simma efter den, då kommer han med den och lämnar (dock inte i fotposition....ÄN ;) Måste han simma efter den, så släpper han den när han bottnar och ruskar sig =( Tror inte jag är den enda med detta problem, tacksam för tips från dem som tagit sig ur detta :)
När han bogserar mej har han haft en del snurrnignar för sig, men om jag bara säger "framåt" bestämt och tittar mot land och håller tyst sen så går det bra. Försökte berömma honom tidigare när han simmade rätt, men det resulterade bara i att han vände upp för att titta på mej och bär då av åt fel håll. Håller jag tyst går det bra =)

Igår hjälpte vi våra vänner Johanna och Andreas att flytta till sitt nya hus!! Vi var ganska många som hjälpte till och det gick fort och jättebra. Det var ett charmigt hus med en del att göra på, så nu har de ett projekt framför sig :) Det kommer bli jätte fint när det blir färdigt. Sen på kvällen bjöd de oss på mat och vin och vi pratade och hade trevligt långt in på natten. Tänk vad tiden går fort när man har roligt!

I morgon ska vi åka till Orsa och kolla på race med gamla amerikanare som anordnas i samband med Rättvik Classic carweek. Det ska bli skoj och sen på kvällen ska jag och Atlas till sandvikens bk och träna eftersom jag äntligen har blivit medlem där. Kommer inte att bli så kul, för Atlas kan vara riktigt dryg att försöka träna med andra hundar, men det är väl därför jag är där...?

//Tess

Vattenläger i Örkelljunga

Igår kväll kom vi hem från vattenlägret i Skåne. Vi har haft det jättebra och skoj hela tiden. Ledarna Marie och Kristina var suveräna och jag och Atlas har lärt oss massor. Vi har fått många bra tips på hur vi ska gå vidare med träningen och jag känner mej mycket inspererad =) Vi åkte ner på lägret som totala nybörjare vad det gäller vattenarbete och med förhoppningen om att ett nytt intesse skulle väckas och med mål att ta SOR-provet. Atlas klarade SOR-provet galant i tisdags och senare den dagen hade vi en träningstävling i startklass. Vi fick prova på alla moment som ingår där och det var skoj och gick riktigt bra för att vara första gången, så bra att jag faktiskt vågade mej på att ställa upp i tävlingen dagen efter (med en stor portion peppning från övriga på kursen). Jag och Atlas fick startnr 1 och det gjorde inte min nervositet mindre :) Detta var min och Atlas första riktiga tävling med publik och andra hundar runt omkring och jag var stel som en pinne. Atlas nollade 3 av momenten och mycket av det var mitt fel, men har kammade hem 9,5 poäng på hämta figurant vilket är jättebra med tanke på att vi tränat så lite. Han hämtade även båten,men släppte tyvärr innan den nått land.

Resultatet fr tävlingen:

Enkel apportering: 0   Tjuvstart. släpper i vattnet, många DK
Sökapportering:     0   utför ej moment
Hämta figurant:     9,5 Lite snurr. bra tempo
Bogsering av båt: 0    Utför ej moment
Simma med förare: 5 Strul vid räddning. Tvekan men bra tempo
Helhetsintryck: 8    Bra tempo. Inte färdig

Totalt: 61 poäng 

Det var kul att få prova på en tävling utan att känna någon press att prestera jättebra. Vi kom faktiskt 5:a av 8 ekipage och det får man ju vara jätte stolt över!!! Atlas är helt klockren vad det gäller att hämta figurant och för att göra det lite svårare för honom så skulle han få hämta två figgar. Atlas simmade ut jätte säkert och hämtade den ena men man såg att han hade jätte koll på att Bodil var kvar i vattnet, så när han kom upp på land med jenny så skickade jag honom igen och han hämtade Bodil också hur lätt som helst =) Det vi måste bli mycket bättre på är apporteringen då han gärna släpper för tidigt, samma med båten, släpper gärna för  tidigt.
Ett stort intresse för vattenarbete har väckts hos både mej och Atlas och det känns skoj att ta sig an nya utmaningar. En annan kul grej var att under tävlingarna i onsdags var tidningen härliga hund där och gjorde repotage och tog en massa bilder. Kommer att komma med i tidningen om ungefär ett år, men det ska bli himla skoj att läsa om det och se bilderna =)
Jag har min dator på lagning och vet inte när jag får den tillbaka så jag kan inte lägga in nå bilder, men jag ska försöka få till det vid ett senare tillfälle ist.

På söndag ska vi ställa ut i Västerås, det ska bli roligt men det var endast 4 Landseer anmälda... :( Håll tummarna!

Nattprov i västerbo

Ja, då var det fasta provet avklarat och Atlas heter numer SVCH Kullarnas Victory Vincent!!!!! Jag är så jäkla glad att han fick ett första pris igår och med tanke på de omständigheter som rådde så spårade han jättebra =) Det regnade fredag natt hela lördagen och lördag natt. Blodet sprider sig då i backen och det kan bli så att hundarna spårar en bra bit ifrån spårkärnan. Terrängen var okej förutom att det var en del stock och sten att ta sig över och även ett dike. Det var väldigt blött i skogen och jag var blöt till knäna när vi var klara, men vad gör det när man har en suverän hund? :)
Det som egentligen är det roligaste med allt det här är att Atlas har visat att han spårar kanon i alla väder. Vi har nu spårat i jätte båst, 28 grader och stekande sol och i regn, och han klarar det jättebra.
Det är en så härlig känsla att se sin hund jobba och kämpa utan att ge upp för att sen bli så stolt när han nåt sitt mål =)

Här är kritiken:
Hunden tar snabbt an spåret, spårar ngt osäkert i utmärkt tempo. Finner viltdelen efter 14 min.

1:a pris med 37 poäng och godkänd skottprövning. Spårningsförmåga: 5. Spårningstempo: 6

Domare: Kjell Larsson