Tråkig dag

Idag känns som en tråkig dag med piss väder och en man som är halv krasslig. Igår var vi iaf ut och åt med min pappa som fyllt år, min mamma och syster var också med. Vi åt grillbuffé och det var mycket gott. Eftersom jag vaknat 1 timme före klockan varenda morgon så tänkte jag att det skulle bli korrigerat när klockan skulle flyttas fram en timme, men icke.

Micke har varit sjuk och hemma från jobbet i fredags. Varenda morgon när jag och Atlas gått promenaden så har husse vaknat och kommit ner i köket när vi kommer hem. Så var inte fallet i fredags eftersom Micke var sjuk. Atlas sprang glatt in som vanligt för att hälsa på husse, men han var ju inte där som han brukar. Atlas började leta och tog ett varv runt i huset.
Utan att tveka sprang han upp för trappen och fortsatte leta. Han stannade och bara stirrade in i vårt sovrum, men det var ju ingen där heller (vi ligger just nu i tv rummet eftersom vi rustar i sovrummet). En besviken Atlas bara stod och tittade i dörröppningen till sovrummet ända tills jag kom upp och sa att husse inte var där utan i sängen och pekade. Atlas slängde sig över husse med en massa pussar.
Tänk så fel det kan bli när det inte blir om man tänkt sig när man kommer hem ;) Till saken hör att Atlas ALDRIG går upp för trappen, han är inte förbjuden att gå upp han bara gör det inte. Ja, nån enstaka gång har det ju hänt.

Jag ska försöka måla lite idag men jag hade tänkt att Micke skulle snickra färdigt där inne, men vi får väl se hur det blir med det eftersom han inte är nå pigg. Kan verkligen bli en soffliggardag med film och mys istället :) Nästa vecka jobbar jag bara 3 dagar och sen är jag ledig FEM för att det blir påsk!! Gud så skönt =) Alla långväga vänner från Lund och Göteborg kommer hem och vi ska alla ses på påskafton, det ska bli hur kul som helst. Ska också bli otrolgt spännande att få träffa Emma och hennes lilla bebis som nu är 1 månad gammal :)

Trevlig söndag allihopa!Så här såg det ut för ett år sedan 1 april när vi var i Lund. Jag längtar tills det ser ut så här hos oss, men det verkar dröja. Usch, det är april på torsdag och våren har inte kommit nån vart... :(
  

Min hundhistoria


Idag är det torsdag:ledig dag! Jag tog en promenad i morse med Atlas som vanligt och det bästa med det är förutom frisk luft och motion att man får tid att rensa huvudet och skingra sina tankar. Idag tänkte jag mycket på Landseer och Svenska Landseerklubben (SvLk). Då slog det mej att jag fortfarande inte skickat in min hundhistoria till SvLk. Jag är inte medlem längre och tror därför inte att de kommer att publicera min berättelse, men här kommer den för er som läser min blogg.


Hej!
Jag heter Therese Wester (tidigare Johansson) och har en Landseerhane (Kullarnas Victory Vincent “Atlas”) som fyller 6år i april. Jag har haft fantastiska år tillsammans med denna underbara ras och vi har tävlat inom både viltspår, vattenarbete och utställningar samt tränat lite lydnad.

För mej är det väldigt viktigt att vara öppen och ärlig om vad som händer och för rasens framtid anser jag att jag vill berätta hur det ser ut för oss. Jag började med att berätta i min blogg om hur Atlas mår och vad vi gör tillsammans.

Eftersom jag har vänner som också har Landseer med samma defekt som min Atlas så beslöt vi för en tid sedan att skicka en skrivelse till Svlk för att berätta hur våra hundar mår och vad de har för fel. Detta enbart för att andra ska bli uppmärksamma på att dessa defekter förkommer och att vi hoppades att det skulle finnas intresse från klubben att ta del av informationen.

Resultatet blir att vi kontaktas av en Landseeruppfödare (eller entusiast som hon hellre vi bli kallad) som tycker att vi svartmålar rasen och skriver nedlåtande om den. Tänkte inte bry mej om efter det att skriva mer om min hund eftersom det inte verkar vara till nån som helst nytta och att folk ska hoppa på mej med osanningar.

Men efter att jag läst det Matilda skrev om sin hund Maya, så bestämde jag mej för att göra ett nytt försök.

Atlas friröntgades vid 18 månaders ålder och allt var frid och fröjd, men för några år sedan började han halta till och från på ett framben. Först tror man att det är överansträngning eller tillfälligheter men när det händer upprepade gånger kan man inte skylla på det längre. Eftersom jag vid det laget kände till flera hundar med diagnosen Spondylos (googla gärna på det för få veta vad det är för nåt) så kände jag att jag ville utreda min hund ordentligt för att kunna utesluta denna sjukdom.

Utredningen skulle visa sig vara mycket värre än jag kunnat drömma om. Atlas hade fel på ett knä, båda armbågarna samt ryggsjukdommen spondylos. Ni kan tro att min värld för ett ögonblick rasade samman, det kom som en chock för mej även om jag förstod innan att nåt måste vara fel på honom.

Atlas är min första hund och jag har verkligen skaffat rätt ras, jag älskar den! Alla som har Landseer vet vad jag menar, det är en underbar hund på många sätt.

När jag fick reda på hur det var ställt med min älskade Atlas kände jag både ilska, sorg och ledsamhet. Tänk er då att en uppfödare kontaktar er och säger att ni svartmålar rasen och skriver nedlåtande om den, bara för att ni berättar hur han mår och hur oerhört ledsen ni är över detta. Då förstår man att man ingenting skulle ha sagt. Att det är aldelens för känsligt att gå ut med att en hund har dessa fel. Bäst hade varit om jag bara varit tyst och ingen fått reda på detta.

Jag fungerar inte så och enda anledningen till att jag gått ut med detta är FÖR RASENS SKULL! Hur ska ni uppfödare kunna jobba mot såna här sjukdomar om ni inte vet att de existerar?!

Ni ska veta att vi med sjuka Landseer som gått ut med det känner ett stort utanförskap och ganska ensamma, som tur är har vi varann eftersom ingen annan vill kännas vid detta. Om Landseeruppfödare i Sverige reagerar på detta vis, då tycker inte jag att framtiden för Landeeer ser speciellt ljus ut.

 

Jag vill bara säga en gång för alla: jag klandrar ingen, det spelar ingen roll vem som fött upp min hund, jag älskar rasen precis lika mycket som ni andra, min avsikt har ALDRIG varit att svartmåla den på nåt sätt, vad skulle jag tjäna på det? Varför kan man inte som förtvivlad matte får skriva om hur jobbigt och tråkigt det är när ens bästa vän kommer att dö i förtid i smärtor, kan ni förstå den uppgivenhet man ibland känner? Och på toppen av det ska människor säga till mej att jag svartmålar rasen?! Jag trodde jag gjorde rasen en tjänst genom att hjälpa våra hundar att berätta hur dom mår.

Jag vet att det finns massor av Landseers som mår utmärkt och lever det liv dom borde. Jag vet också att det inte är SÅ många hundar sjuka men om ingen berättar om sjukdomarna så kan ju fler hundar bli sjuka, eller hur?

Tittar man i min hunds hunddata så ser det väldigt bra ut. Hade jag varit oseriös hade jag till och med kunnat hållit tyst om detta och avlat på honom och ingen hade veta nåt. Är det då inte bättre att ni alla vet att man kanske inte ska avla på min hunds linjer eller hur det nu fungerar (jag vet ingenting om avel). Nu får ni göra som ni vill med denna info, jag har i alla fall berättat min historia.

I skrivandes stund mår Atlas förhållandevis bra, vi går långpromenader och busar. Han klarar sig helt utan smärtstillande medicin och får bara kosttillskott. Jag är så glad över att han inte har ont och att vi kan leva på nästan som vanligt förutom att jag måste vara lite mer försiktig med honom. Tävlandet har jag lagt på hyllan, det viktigaste är att han får leva som gott han bara kan. Dock blir han halt ibland men det går alltid över av sig självt och håller inte i sig i mer än 1-2 dagar.

 

Ni får gärna kontakta mej om ni har frågor eller bara vill veta mer.Världens bästa Atlas!!!

Härliga helg!

Gud så skönt med helg då man är ledig både lördag och söndag. Gick upp kl 7 åt frukost tillsammans med Micke (händer aldrig på vardagarna) och sen gick vi en prommis i vårsolen. Härliga plusgrader och solstrålar som verkligen värmde, man blir så himla glad. Visst det är skitigt och plaskigt överallt inte så najs med jätte hund som blir hur lortig som helst, men det är ju bara att gilla läget. Snöhelvetet ska bort och då får det gärna vara lortigt ett tag :)
Har fortsatt måla i sovrummet, listerna för tredje gången. Nu ska det få torka ordentligt så jag kan maskera dem sen för att måla väggarna.
Ska strax göra mej iordning för att träffa mina vänner i Sandviken för fika och en massa prat. Micke åker som vanligt cross och jag är glad att han har hittat nåt han kan syssla med som förenar nytta med nöje ;)
Ikväll ska vi hälsa på ett par och kika på deras nybyggda hus, få se hur långt de kommit. Blir alltså en lugn kväll med pizza och vänner :)

I morgon ska vi träffa Mickes föräldrar och syskon med respektive och barn för att fira Mickes syrras kille som fyllt år, det ska bli trevligt!

Ha en härlig dag allihopa och passa på att njuta av sol, takdropp och lortiga vägar =)